In 2015 verbrandden er meer dan 128 duizend dieren in hun stallen en vorig jaar was een rampjaar waarin meer dan 200 duizend dieren omkwamen in stalbranden. Dierenarts Willem (‘Bulle’) Koster zag dit met lede ogen aan en bedacht een oplossing waardoor vele dieren gered kunnen worden. Een stalwand die weg klapt bij brand waardoor alle dieren kunnen ontsnappen aan de dood door rook of verbranding.

Van idee tot product
Een prachtig idee in het hoofd van Bulle Koster, maar om het ook werkelijk te kunnen realiseren werd de hulp van Oicam ingeroepen. Met de toekenning van een innovatievoucher konden de collega’s van Oicam het idee van Willem Koster werkelijk gaan ontwikkelen tot een marktproduct. Bij een stal kunnen in de buitenwand een aantal, ongeveer 2 meter hoge, wanddelen worden geïnstalleerd die met de onderzijde scharnierend zijn verbonden aan de vloer van het gebouw. Aan de bovenzijde zijn deze delen vastgezet met een systeem dat bij brand kan worden ontkoppeld om vervolgens de wanddelen buitenwaarts te kunnen laten neerklappen. Gecombineerd met rookluiken ontstaan zo duidelijke openingen waardoor de rook bovenin de stal blijft hangen en dit geeft de brandweer tijd om alle dieren veilig en op tijd uit de stal te halen.

De stalvalmuur
Onbrandbare muren, automatische ontkoppeling bij branddetectie, in te passen in zowel nieuwe- als bestaande bouw en na het incident ook gemakkelijk weer terug te plaatsen. Op papier zag het er schitterend uit maar werkt het in praktijk ook zoals het is bedacht. Daarvoor zijn er meerdere testen opgezet en inmiddels zijn de laatste simulatietesten door Brandweer Twente op de Twente Security Campus uitgevoerd. De resultaten zijn veelbelovend en de stalvalmuur is klaar om de markt op te gaan.
Hiermee is de mogelijkheid tot een veiligere stal een feit en is nu het wachten op strengere wetgeving inzake brandveiligheid in stallen. Op dit moment is zelfs een brandmelder of bluswatervoorziening nog niet verplicht gesteld. Verandering van wetgeving is de laatste stap in het voorkomen van honderdduizenden dierenslachtoffers bij stalbranden.

Heeft u vragen over de stalvalmuur, of wilt u meer weten over de mogelijkheden van Oicam? Neem dan gerust contact met ons op via het emailadres info@oicam.nl
U kunt ons uiteraard ook bellen op  telefoonnummer 0548-870045.